Yaz ayları bittiğinde, sıcaklara veda edildiğinde içi hüzün kaplananlardan mısınız? Yağmurlar, gökyüzünde kara bulutlar, içinizi ürperten rüzgarlar arttıkça endişeleniyorsanız okumaya lütfen devam edin.

Kış yaklaştıkça havaların erken kararması ve soğuması insanlarda hızlıca sıcak evlerine kavuşma isteği uyandırıyor. Hareket ve sosyallik azalıyor. Bu yüzden mutluluk hormonu olan serotonini arttırmak için ilk çözüm karbonhidratta aranıyor dolayısıyla da kilo artışı soğukların artışı ile doğru orantıda artabiliyor. Bol ve kalın giysilerle de saklanabilen fazla kilolar yazın yaklaşmasıyla gün yüzüne çıkınca çok geç kalmış olunabilir.

Bu kilo artışının önüne geçmek için önce öğün atlamamaya dikkat edilmeli, öğünler düzenli ve zamanında tüketilmeli. Atlanmayan öğünler kan şekerindeki iniş çıkışlara mani olarak sağlığı korumaya yardımcı olur. Böylece sık acıkmalara fırsat vermeden çikolatalara karşı hissedilen rağbet azaltılabilir.

Soğuk havalarda vücut kendini korumak için bazal metabolizma hızını düşürür, vücut ısısını arttırmak adına fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle daha yağlı ve kalorili besinlere eğilim artar. Tüm bunların yanında kışı en sağlıklı şekilde karşılamak için özellikle A vitamini, C vitamini antioksidan kaynağı besinlerden faydalanmanız önemli. C vitamini kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, demir emilimini artırır, sağlıklı cilt ve güçlü saçlar için faydalıdır, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. E daha ne olsun? Bu lütuflardan yararlanmak istiyorsak turunçgilleri (limon, portakal, mandalina…) ve yeşillikleri bolca tüketmekte fayda var. Özellikle nar, avokado ve ananas güçlü antioksidan kaynaklarıdır.

Mevsim sebze, meyveleri tercih edilmeli, A,C,K vitaminleri ve folik asitten zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler ön planda tutulmalı.

Sonbaharın bir nimeti olan balkabağı; hem düşük kalorili hem de folik asit, potasyum, A, C, B6, K vitaminlerinden zengindir. Çorbalara, salatalara kattığınızda enfes bir tada sahip olacağınızı garanti ederim.

Siyah çay veya kahve yerine bitki çayları tercih edilmelidir. Ayrıca bitki çaylarına koruyucu kalkan sayılan zencefil de eklenebilir.

Sağlıklı günleriniz bol olsun.