Diyet yapmaya karar verdiğiniz dönemde neden diyetisyenle çalışmalıyım? diye düşünebilirsiniz. Öncelikle diyetisyenin tanımını sonrasında diyetisyenlik görev tanımlarını size aktarmak isterim. Diyetisyen, Türkiye içinde faaliyet gösteren herhangi bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakülte veya Yüksekokulu- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diplaması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.

Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine, besinlerin besinlerle ve/veya ilaçlarla etkileşimlerine göre diyet programı plânlayan, tüm beslenme girişimlerinde eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan, uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır.

Vücudumuz biyolojik bir makine gibidir ve doğru yakıt ile beslenmesi şarttır. Özellikle hastalıklardan korunmada organların optimal sağlığının korunması için hazırlanan beslenme planı temel rol oynar. Diyetisyen aynı zamanda ekonomik olanaklarınıza, gelenek ve göreneklerinize göre beslenme alışkanlıklarının temellerinin atıldığı çocukluktan itibaren yaşamın her döneminde size koruyucu sağlık hizmetlerinin temel basamağı olan sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeyi öğreterek ilişkili ve belki de genetik olarak yatkınlığınızın olduğu hastalıklar ile karşılaşma olasılığınızı minimize eder.

Bilinmeli ve unutulmamalıdır ki, diyet kişiye özeldir ve beslenme alanında yetkin olmayan, eğitimini olması gerektiği gib almayan kişi ve kuruluşlar tarafından hazırlanamayacak kadar ehemmiyetli bir husustur. Bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite durumuna, biyokimyasal bulgularına, alışkanlıklarına ve eğer varsa hastalığına özel olarak planlanır. Başkasına uygulanan bir plan sizde aynı etkiyi gösteremeyeceği gibi tam tersine sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Tüm bu etkenleri göz önüne alarak sizden isteğimiz biz diyetisyenlere gönülden güvenmeniz ve çıkacağınız yolda karşılaşacağınız problemler üzerine bilgi sahibi olarak beslenme programlarınızı hazırladığımızı unutmamanız. Her şey sağlığınız için.