Sağlıklı beslenmenin tam anlamıyla ne olduğu, listesinin nasıl olması gerektiği gibi sorular günümüzde neredeyse birçoğumuzun aklına takılmakla beraber bazı bireylerde durum ileri boyutlara gelerek takıntı haline bürünebilmektedir. Aslında beslenme, vücudun büyüme, gelişme, üreme gibi temel işlevlerini gerçekleştirebilmesi ve sağlığın korunup kaliteli bir yaşam sürdürülebilmesi için gerekli olan besinlerin vücuda alınmasıdır.

Yani sağlıklı beslenme; katı kısıtlamalarla, yasaklarla, sevdiğiniz besinlerden mahrum kalma ile kesinlikle ilgili değildir. Tam tersine kendinizi daha iyi daha enerjik hissetmeniz aynı zamanda sağlığınızı koruyup geliştirmeniz ve ruh durumunuzu, psikolojinizi dengelemenizle ilgilidir. Aslında hayatın her anında dengede kalabilmek bunun için çabalamak en etkili yol.

Peki nasıl sağlıklı beslenebilirim? Doğrusu sağlıklı bir diyet çok handikaplı ve karmaşık değildir. Bazı besinlerin ne kadar ruh halini olumlu etkilediği bilinse de asıl önemli olanın sizin genel beslenme düzeniniz olduğunu unutmayın. Sağlıklı bir diyette temel olarak işlenmiş yiyecekler yerine doğal yiyecekler yer almalıdır. Günümüzdeki popüler diyetlere bakınca ise doğru beslenmenin dışına çıkılabildiği görülmektedir. Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için dengeli ve yeterli miktarlarda proteine, yağa, karbonhidrata, life, vitamine ve minerala ihtiyaç vardır. Bu besin öğelerinden herhangi birini diyetinizden kaldırmanıza gerek yoktur bunun yerine her bir besin ögesinin en sağlıklı halini tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Su İçin

Su vücudun doğru çalışmasına yardımcıdır. Metabolizmayı hızlandırır ve ödemi vücuttan uzaklaştırır.

Etiketleri Okuyun

Firmalar sağlıklı olduğunu iddia ettikleri ürünler ve ambalajlı yiyeceklerdeki yüksek miktardaki şeker veya zararlı yağları gizleyebiliyorlar. Bu yüzden yediklerinizde neler bulunduğunu biliyor olmak gerekiyor.

Kurallarınız Zor Olmasın

Her yediğinizin kalorisini saymakla aşırı ilgilenmektense diyeti çeşitlendirmeye, renklendirmeye ve taze tutmayla ilgilenmeniz daha etkili olacaktır.

Kendi Yemeğinizi Hazırlayın

Evde yemeğinizi pişirmeniz, yediğiniz yemekten daha fazla sorumlu hissetmenize neden olur ve aldığınız kalorinin farkında olmanızı sağlar.

Hızlı Yemeyin

Yediklerinzden tatmin olmak ve öğünlerinizin tadını çıkarmak için kendinize zaman ayırın. Hızlı yemek yemek veya yediklerinize dikkat etmemek çok fazla kalori almanıza neden olabilir.