Bromelain, ananas bitkisinin gövdesi, meyvesi ve suyundan elde edilen sindirim kolaylaştırıcı bir protein enzimi olarak bilinir. Enzimlerdeki bazı asidik ve protein sindirici maddeler çok eski zamanlarda keşfedilmiştir. İlk olarak Orta ve Güney Amerika'da hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Şu anda bir diyet takviyesi olarak da alınabilmektedir.

Bromelainin faydaları ve kullanım alanları incelendiğinde sağlık ve kozmetik alanlarının öne çıktığı görülmektedir. Diyetle alınan proteinin vücutta kullanılabilir olmasını sağlar. Araştırmalar, sıklıkla periferik arter hastalığı, felç, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi kalp damar hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için kullanıldığındaki yararı ortaya koymuştur, antiinflamatuar etkisinden dolayı kalp damar hastalıklarının tedavisinde çok önemli rol oynayan bir enzimdir.

Astım ve diğer alerjik solunum yolu enfeksiyonlarında, yanıklarda ve yaralarda rol oynar. Bromelainin anti-enflamatuar ve analjezik özellikleri onu osteoartrit ile ilişkili ağrı ve eklem sertliği için etkili bir tedavi haline getirir.

Yapılan bir çalışmanın incelenmesi sonucunda, bromelainin topikal bir krem olarak kullanıldığında, hasarlı dokuyu yaralardan temizlemede, ikinci ve üçüncü derece yanıkları güvenli bir şekilde tedavi etmede çok etkili olduğunu gösterilmiştir. Kapsül formu doku iyileşmesine olan katkısı nedeniyle selülit tedavisinde de oldukça etkilidir.

Aynı zamanda mide ağrısını azaltmak, vücuttaki fazla ödemi atmak, kasları gevşetmek ve sindirimi desteklemek gibi pek çok faydayı da beraberinde getirir. Sindirim sistemi üzerinde gerçekleşen bu durumlar, en çok da kişilerin kilo verme süreçlerinin hızlandırılmasında kullanılmaktadır. Kilo verme sürecindeki bir diğer önemli etki de leptin hormonu üzerindeki etkisidir. Kilo kontrolünden sorumlu hormon olan leptin, iltihaplanma meydana geldiğinde etkisiz hale gelir. Bu durumda bromelainin görevi, leptinin etkinliğini geri kazandırarak inflamasyonun neden olduğu kilo alımını önlemektir.

Ananas yemek, doğal olarak en olası bromelain kaynağıdır. Ananasın meyve gövdesini, posasını ve suyunu yemek, vücuda büyük miktarda bromelain getirebilir. Ananasın %82'si sudan oluşmasına rağmen birçok vitamin ve mineral içerir. Yüksek posa içeriği nedeniyle harika bir meyve ikamesidir. Yüksek ananas alımı, yüksek şeker ve kalori alımı anlamına gelir. Bu nedenle günlük tüketimine dikkat edilmelidir.

Kimler Kullanamaz?

  • Kanama bozuklukları ve kan hastalığı tedavisi görenler.
  • Gebe ve emziren kadınlar.
  • Karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı olanlar.
  • Arıya ve ananasa alerjisi olanlar.

Sindirim sistemini doğal olarak düzenlemek, ödemi atmak, kilo verme sırasında bağırsak hareketlerini düzenleyerek gaz probleminin önüne geçmek isteyen ve ananas alerjisi olmayan kişiler bromelain takviyesi yaparak bu isteklerini yerine getirebilirler.

Yapılan araştırmalar, kronik ödem sorunu yaşayan kişilerde bir hafta gibi kısa bir sürede bile ödem sorununun büyük ölçüde ortadan kalktığını göstermiştir. Bu bromelain faydalarından faydalanmak, sağlığınızı korumak ve kilo verme sürecinizde destek almak için doktorunuzdan veya diyetisyeninizden bilgi almanız en doğrusudur.