Yeterli ve dengeli beslenerek neler kazanabileceğinize odaklanırsanız sağlıklı yaşamı sıkıcı diyet listeleri ile eziyet çekmek olarak görmezsiniz. Sürekli kilo verip aldığınız yoyo diyetler, metabolizmanızı yavaşlatır, iştahınızı artırır ve sahte karbonhidrat krizi yaşamanıza neden olur.
Diyet yapmayı mutluluk olarak görmek, yediğinizden memnun olmanıza bağlıdır. Bu da sürdürülebilir bir beslenme kültürü oluşturma alışkanlıklarıyla mümkündür. Şeker isteğini azaltmanın ve tatlı isteğiyle baş etmenin doğru yolları;
- Her gün içtiğiniz suyun en azından bir bardağına bir tutam Himalaya tuzu ekleyin.
- Düzenli olarak yeterli miktarda su için; hatta sebze ve meyveler ekleyerek suyun etkilerini artırabilirsiniz.
- Maden suyu baş tacınız olsun. Kekik + greyfurt, limon + nane, yaban mersini + zencefil + limon, çilek + ananas, yaban mersini + portakal gibi meyveleri ekleyerek maden suyunuzu tatlandırın.
- Gazoz ve her türlü şekerli meyve sularından kesinlikle uzak durun. Her gün 2-3 bardak bitki çayı içmeyi unutmayın; özellikle beyaz çay, yeşil çay, yerba mate, rooibos, zencefil, karanfil ve tarçını tercih edin.
- Ani açlık sancılarını hafifletmek için taze hindistan cevizi yiyin.
- Bol miktarda elma sirkesi ve baharat kullanın. Özellikle kırmızı biber, zerdeçal, zencefil, kimyon, kekik, sumak ve tarçını beslenmenize dahil edin.
- İkindi ara öğününüzü ihmal etmeyin; onun da ana yemek kadar kıymetli olduğunu unutmayın!
- Meyve yerken süt içtiğinizden veya badem yediğinizden emin olun. Meyvenizin üzerine tarçın serpmeyi deneyin.
- Serotonin eksikliği sıklıkla şeker isteğini artırır. Zengin bağırsak florası ile bu durum önlenebilir. Serotoninin %70'ten fazlası bağırsaklarda üretilir. Bu nedenle probiyotik ve prebiyotik besinlere düzenli olarak beslenmenizde yer verin; kefir, ev yapımı yoğurt, tahana ve turşu tüketin. Serotonin hormonunun harekete geçmesindeki en önemli faktörlerden biri egzersiz! Bunu günlük rutininizin bir parçası haline getirin.
- Uykusuzluk nedeniyle enerjinizin düşmesi, tatlı bir şeyler istediğiniz yanılgısına neden olabilir. Düzenli ve derin bir uyku aldığınızdan emin olun.
- Temel hedefiniz stresinizi yönetmek olsun.