İnsülin – İnsülin Direnci Nedir?
İnsülin pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Başlıca görevi kanda dolaşan şeker miktarını düzenlemektir. İnsülin direnci, vücudun hücrelerinin insülin hormonuna normal tepki verme yeteneğini kaybettiği bir durumdur. Normalde, insülin hücre zarlarındaki reseptörlere bağlanır ve hücrelerin glikozu enerji olarak kullanması için içeri girmesini sağlar. Ancak, insülin direnci geliştiğinde, hücreler insüline karşı daha az duyarlı hale gelir ve glikozun hücrelere girişi zorlaşır. Zamanla, insülin direnci artar ve pankreas yeterli miktarda insülin üretemez hale gelirse, tip 2 diyabet gelişebilir. İnsülin direnci ayrıca obezite, fiziksel aktivitenin az olması, genetik faktörler, yaşlanma, hormonal bozukluklar gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Kontrolsüz insülin direnci, kan şekeri düzeylerinin yükselmesine ve uzun vadede kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir.
Peki, insülin direncinin belirtileri nelerdir?
- Yemeklerden sonra tatlı yeme isteği
- Yemek sonrası ani açlık
- Yemeklerden sonra uyuklama hali
- Bel çevresinde yağlanma
- Geceleri tatlı isteği ile uykudan uyanma
- Yüksek tansiyon
- Cilt lekeleri
- Kilo alma
- Kilo vermede zorluk
- Kadınlarda adet düzensizliği ya da polikistik over sendromu
İnsülin direnci olanların beslenme düzenlerinde dikkat etmesi gereken temel durumlar;
- Basit şekerden ve basit şeker içeren besinlerden uzak durun.
- Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmemeye özen gösterin, yanına süt/yoğurt/peynir veya badem/fındık/ceviz gibi protein kaynağı olan besinler eklemek kan şekerini kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
- Çok uzun saatler aç kalmayın ve 3 ana öğünü atlamayın.
- Meyvelerin suyu yerine kendisini tüketmeye özen gösterin çünkü meyveler aynı zamanda lif içerirler ve bu sayede kan şekerini daha yavaş yükseltirler. Meyve tüketirken porsiyon ölçülerine de dikkat edin, meyve karbonhidrat içeren bir besin olduğu için fazla tüketmek kan şekerinizi kontrol altına almanızı zorlaştırabilir.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketmeye çalışın. Tam tahılların tüketimine özen gösterin.
- Haftada en az 2-3 kez kuru baklagil tüketin.
- Yoğurt, kefir, pancar gibi probiyotik besinleri beslenmenize ekleyin.
- Gün içinde en az 2 -2.5 litre su içmeye özen gösterin.
- Öğünlerinizde mutlaka protein kaynağı besinlere yer verin.
- Düzenli egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin…