Güzellik ipuçları, sırları denildiğinde cilt sağlığı ve güzelliği ilgi çeken konular arasında ilk sırada yer alıyor. Bu güzelliği de genelde birçok vaatlerde bulunan piyasadaki ürünlerde arayabiliyoruz. Oysa ki unuttuğumuz bir şey var ki o da cildin de diğer organlar gibi metabolizamanızın sağlık durumundan etkilenmektedir. Bu yüzden beslenmenin cilt sağlığında yadsınılmayacak önemi var.

Peki cilt güzelliği için ne yemeli? Harika bir cilde sahip olmak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve bolca su tüketimi en önemli sırlardan. Birçoğumuzun da fark ettiği gibi beslenmeye ehemmiyet gösterilmediği vakitlerde cilt güzelliğinde de sıkıntılar yaşanmaya başlar.

Hiç beklemediğiniz bir zamanda anormal akneler ve egzama gibi durumlar ile karşı karşıya kalıyorsanız ilk önce beslenme düzeninizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Vitaminler ve mineraller cildinizin beslenmesi için gereklidir. C, E, A, K ve B kompleks vitaminleri cilt sağlığınızın gelişimine yardımcı olabilir.

A vitamini: Bağışıklık ve dolaşım sistemini destekler ve cildi güzelleştirir. Cildin nemini ve elastikiyetini arttırır. Ciltteki kırışıklıkları ve çizgileri azaltarak akne ve sivilce oluşumuna karşı korur.

C vitamini: Güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucudur. Derinin DNA hasarını azaltır. Kollajen yapıyı destekleyerek derinin esnekliğinin korunmasına yardımcı olur.

E vitamini: Antioksidan özelliği cilt sağlığı için çok önemlidir. Güneş ve soğuk hava gibi olumsuz dış etkenlerden korur ve cilt sağlığını sürdürür.

B Kompleks Vitaminleri: Cilt sağlığı söz konusu olduğunda en önemli vitaminlerden biri B vitamini, biotindir. Biotin, deri, tırnak ve saç hücrelerinde bulunan bir besin öğesidir. Yeterli miktarda vücuda alınmadığında dermatitlere veya saç kaybına sebebiyet verebilir. Biotin bulunan besinler arasında muz, yumurta, yulaf ezmesi, pirinç en bilinenleridir.

Selenyum: Birçok araştırma sonucunda selenyumun deri kanserini önlemede önemli rol aldığı düşünülmektedir. Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur. Tam tahıllar, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurta selenyumun en iyi kaynaklarındandır.

Bakır: C vitamini, çinko ve bakırın birlikte alınması derinin elastikiyetini artırır.

Çinko: Akne problemi için çinko önemlidir. Bazen tek başına çinko eksikliği akne oluşumunun nedeni olabilir. Tavuk, hindi, yağsız et, bazı deniz ürünleri (istiridye gibi) çinko kaynaklarıdır.

Cilt Güzelliği İçin Ne Tüketmeli?

Az yağlı süt ürünleri: A vitamini kaynağı olarak değerlendirilebilecek en iyi besin gruplarından biri az yağlı süt ürünleridir. Bu süt ürünleri yalnızca vitamininden zengin değildir aynı zamanda bağırsak sağlığı için önemli bir mikroorganizma olan acidophilus türünü de içermektedirler. Bu bakterinin aynı zamanda cilt sağlığına da katkıda bulunduğu bilinmektedir.Sindirim sisteminizi destekleyen tüm besin öğeleri aynı zamanda cilt sağlığınızı da destekleyecektir.

Berry grubu meyveler: Berry grubu meyveler yüksek antioksidan kaynağıdır. Cilt için serbest radikaller, güneşe fazla maruz kalmak ile eşdeğer zarara neden olabilmektedir. Özellikle deri hücrelerinin DNA’larında serbest radikaller yüzünden zararlar görülebilir. Antioksidan aktiviteye sahip olan berry grubu meyveler ise cilt hücrelerinin DNA’larını bu hasarlardan koruyabilmektedir. Bu yüzden sağlıklı bir cilt için bu besinlerden zengin bir diyet uygulamak önemlidir.

Ceviz, somon, kanola yağı, keten tohumu: Esansiyel yağ asitleri sağlıklı hücre zarlarının oluşumundan sorumludur. Hücre zarıları da hücre içi sıvının içeride kalmasını sağladığından, hücrelerin daha uzun süre genç kalmasını sağlayabilmektedir. Sağlıklı bir vücut ve cilt için omega-3 ve omega-6 yağ asitleri dengede olmalıdır. Beslenme yoluyla omega-6 yağ asidi yeterince alınabiliyorken, omega-3 yağ asidi tüketimleri yetersiz kalabilmektedir. Balık, ceviz ve keten tohumu bilinen en iyi omega-3 yağ asidi kaynaklarındandır.

Tam tahıllı ürünler, hindi, ton balığı ve yağlı tohumlar: Selenyum hücre sağlığı için oldukça önemli bir besin öğesidir. Vücutta selenyum düzeyleri yeterli ise, güneş ışınlarından kaynaklanan hasar az miktarda görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre vücudun selenyum seviyeleri yüksek olduğunda, cilt kanserine sebep olabilecek hücre hasarına neden olan oksidatif hasarlarda azalmalar görülmüştür. Tam tahıllı besinlerin tercihi beyaz unlu besinlerin tüketimini de azaltacağı için insülinin ani yükselişine bağlı görülebilen inflamasyonların önüne geçebilmeyi sağlar. Çünkü bu inflamasyonlar bazı cilt problemlerine neden olabilmektedir.

Yeşil çay: Yeşil çay antiinflamatuar özelliğe sahiptir, hücre zarını korur, cilt kanseri ihtimalini düşürür. Çalışmalara göre, hem oral tüketimi hem de cilde tonik olarak uygulanması cilt sağlığına iyi geldiği tespit ediliyor. Yine bir çalışmanın sonuçlarına göre; yeşil çay ultraviyole ışınların sebep olacağı cilt kanserinin önüne geçebilmektedir.

Su: Dikkatli ve özenli su tüketimi deri hücrelerinin yeterli suya sahip olduğundan emin olmayı sağlarken aynı zamanda besin öğelerinin ve toksik maddelerin atılması için de önem arz etmektedir. Günlük su tüketimi yeterli ise vücudun terlemesinde de sorun yaşanmaz.Terleme cildin temizlenmesi için önemli bir süreçtir.

Cildin Kötü Arkadaşları

  • Alkollü içecekler
  • Yağlı salata sosları, mayonez, yağlı peynirler
  • Tuzlanmış, salamura yapılmış her türlü yiyecek
  • Salam, sosis, sucuk, pastırma, jambon gibi şarküteri ürünleri
  • Yağlı ve şekerli hamur işleri
  • Fazla miktarda alınan gazlı içecek, kahve, çay

Tüm bunlara dikkat edilse de mutlaka yaz döneminde güneşten korunmalı ve beslenme dışındaki konularda bir dermatologla görüşerek en uygun tedavi ve bakımın yapılması gerekmektedir.