Dünya çapında popülerliği devam eden çay gebelik sırasında da bazı kadınların artan sıvı ihtiyacını karşılamak için de tüketebildiği bir içecektir. Birçoğu doğal olduğu için çayın hamileyken muhtemelen içilebilir olduğuna inanabilir. Aslında kadınlar hamilelik boyunca bazı çayların alımını azaltırken diğerlerinden tamamen uzak durmaktan fayda görebilirler.
İki ana çay türü vardır; bitkisel ve bitkisel olmayan. Bitkisel olmayan çaylar çay bitkilerinin yapraklarından yapılır. Kafein içerirler. Kafeinsiz formu bile bir miktar kafein içerir.
Genellikle gebelerin her gün tükettikleri kafein miktarında sınırlamaya gitmeleri önerilir. Bunun nedeni, gelişmekte olan bir bebeğin bir yetişkin gibi sistemlerinde kafeini işleyememesidir. Buna sadece çaydaki kafein değil, her türlü kafein dahildir. Çikolata, kahve ve soda dahil yiyecek ve içeceklerde kafein bulunmaktadır.
Gebelik sırasında günde birden fazla kafein kaynağı tüketirseniz, vücudunuzdaki kafein miktarı artacaktır. Bu sebeple tüm kafein kaynaklarının farkında olmak önemlidir.
Kafein plasentayı kolayca geçebilir ve bebeğin olgunlaşmamış karaciğeri onu parçalamakta zorluk çeker. Bu nedenle bebeklerin, yetişkinler için güvenli olan miktarda kafein tüketmeleri nedeniyle yan etkiler yaşamaları muhtemeldir.
Araştırmalar, hamilelik sırasında çok fazla kafein tüketen bebeklerin erken doğum veya düşük doğum ağırlığı riskinin artabileceğini gösteriyor. Ayrıca düşük ve ölü doğum riskini de artırabilir. Gebe kadınlar kafein alımını günde maksimum 300 mg ile sınırlandığında minimal görünmektedir.
- Matcha: 60-80 mg
- Oolong Çay: 38-58 mg
- Siyah Çay: 47-53 mg
- Chai: 47-53 mg
- Beyaz Çay: 25-50 mg
- Yeşil Çay: 29-49 mg
Düşük veya erken doğum riskinizi artırabilecek çaylar şunları içerir:
- Rezene
- Çemen otu
- Adaçayı
- Mine çiçeği
- Hodan
- Yarpuz
- Meyankökü
- Kekik
- Aslankulağı
- Selamotu
- Mavi yılan
- Sığla (fazla miktarlarda)
- Papatya (fazla miktarlarda)
Menstrüel kanamayı uyaran veya arttırabilen çaylar:
- Aslankulağı
- Selamotu
- Buhur
Doğum kusuru riskini artırabilecek çaylar:
- Aslankulağı
- Hodan
Nadir durumlarda okaliptüs çayı bulantı, kusma veya ishale neden olabilir. Bir vaka raporu, hamilelik sırasında düzenli olarak papatya çayı içmenin bebeğin kalbine zayıf kan akışına neden olabileceğini öne sürüyor.
Bitkisel çayların güvenliği ile ilgili sınırlı miktarda araştırma nedeniyle, olumsuz yan etkilere dair kanıt eksikliğinin, çayın hamilelik sırasında içilmesinin güvenli olduğunun kanıtı olarak görülmemesi gerektiğini unutmayın.
Daha fazla bilinene kadar, hamile kadınların temkinli kalmaları ve hamilelik sırasında henüz güvenli olduğu gösterilmeyen çayları içmekten kaçınmak en iyisi olabilir.
Bununla birlikte, çeşitli araştırmalara göre, aşağıdaki bileşenleri içeren bitki çaylarının hamilelik sırasında içilmesi güvenli olabilir:
Ahududu Yaprağı: Bu çay muhtemelen güvenli kabul edilir ve doğum sancı süresini kısaltmak, rahmin doğum için hazırlanmasına yardımcı olmak, uterusu güçlendirmek ve doğumdan sonra aşırı kanamayı önlemek için kullanılmıştır.
Nane: Bu çay muhtemelen güvenli kabul edilir ve gaz, bulantı, mide ağrısı veya mide ekşimesini hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Ancak bu faydaları destekleyen hiçbir çalışma bulunamamıştır.
Zencefil: Gebelik sırasında en çok üzerinde çalışılan bitki çaylarından biridir ve muhtemelen güvenli kabul edilir. Araştırmalar, mide bulantısını ve kusmayı azalttığını, ancak kurutulduğunda ve öyle tüketildiğinde günde 1 gramı geçmemesi gerektiğini göstermektedir.
Limon otu: Bu çay muhtemelen güvenli kabul edilir ve endişe, sinirlilik e uykusuzluğu gidermek için yaygın olarak kullanılır. Bunula birlikte, bu kullanımları destekleyen hiçbir çalışma bulunamamıştır ve güvenliği hamilelikte incelenmemiştir.
Bu çayların gebeliğin ilk üç ayında güvenli olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar vardır. Bu nedenle, hamileliğin ilk 12 haftasında bu iki çay içmekten kaçınmak en iyisi olabilir.