Birçok kişi kış mevsiminde çeşitli sebeplerden dolayı kilo alma eğilimindedir. Soğuk havanın başlaması ile birlikte yürüyüş yapmak, otobüsten erken inip yürümek gibi seçeneklerden uzaklaşıyoruz.  Düşen aktivite seviyeleri, tatillerde aşırı kalori tüketimi, evde geçirilen zamanın uzaması, güneşi daha az görünce daha mutsuz, yorgun, depresif hissetme gibi sebepler kilo alımına sebep olabilir.

Kışın vücut ısısındaki düşüş metabolizmayı yavaşlatır fakat bu minimal bir farktır. Asıl farkı yaratan ise fiziksel aktivitenin düşüklüğü ve ‘’comfort food’’ denilen yüksek kalorili ve tadını sevdiğimiz yiyeceklere olan yönelimdir.  Kilodaki küçük dalgalanmalar endişelenecek bir şey olmasa da, kış aylarında önemli miktarda kilo almak sağlığın belirli yönlerini olumsuz etkileyebilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.

Peki bu süreci daha iyi yönetebilmek için alışkanlıklarda ne tür değişiklikler yapmak gerekir:

Kilo Almamak İçin:

Az ve sık yiyerek açlığı daha kontrol altında tutabilirsiniz. Bunun için yanınıza ara öğünleriniz için kolay, pratik, taşıması kolay besinleri alabilirsiniz. Lif içeren seçimler, daha uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir. Bitki çaylarınızda tarçın ve karanfil kullanmak da iştahınızı ve tatlı ihtiyacınızı kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Soğuk zamanlarda canınızın çikolatalı bir tatlı istemesi şaşırtıcı değil çünkü ısınmak için daha fazla enerji ihtiyacımız var gibi gelir. Beyin bir şeyler tüketince vücut ısısının yükseleceğini bilir ve yemek yemeniz için sinyaller gönderir. Bu sinyallerin geldiğini anladığınızda telefonun başına geçip sipariş vermek yerine düşük kalorili, besleyici ve lif oranı yüksek yiyecekler atıştırmayı deneyin. Sıcak bir çorba, tarçınlı süt, ballı bitki çayı gibi.

 

Kış Depresyonu:

Çalışmaların birkaçında depresyon vakalarının yüzde 14’ünün kışın ortaya çıktığı görülüyor. Güneş ışınlarının azalması, havaların soğukluğu süreci hızlandırabilen faktörler. Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın (Dokosohekzanoikasit) eksik olması, sizi depresyona karşı korumasız hale getirebilir. Anti-depresan etkili bir beslenme planı, bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin diğer besinleri (ceviz, keten tohumu, semizotu) içermelidir.

 

D Vitamini Eksikliği:

Vitamin D ve obezite arasındaki ilişki birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Obezite hastalarının çoğunluğunda, vitamin D eksikliği görülmüştür ve D vitamini eksikliği kilo vermede zorluk ile ilişkilendirilir. Ek olarak yeterli güneş ışığı alımı sizi mevsimler duygudurum bozukluğundan da uzak tutar.

 

Sıvı Kaybı İçin Su:

Su içmemek yorgunluğa, bilişsel işlevlerde azalmaya, ruh hali değişimlerine, kan basıncında ve cilt neminde düşüşe neden olabilir. Susuz kalmış bir beyin, çalışmak için aşırı çaba gerektirdiğinden tam anlamıyla su eksikliğinden küçülür.  Kuru ve soğuk hava su içmeyi isteğini azaltabilir ancak hissedilmese bile vücuttan su kaybı gerçekleşir. Kaybedilen sıvıyı yerine koymak önemli. Eğer dışarıda spor yapıyorsanız çalışma öncesi ve sonrası tartılın, kilo kaybı varsa 1-2 bardak su için. Su, alınan kaloriyi etkilemez bu nedenle su içeriği yüksek meyve, sebze ve çorba hem uzun süre tok kalmanızı hem de su ihtiyacınızı karşılamayı sağlar.