Goji Berry (Latin Lycium barbarum – Dereza vulgaris), kurt üzümü meyvesi veya Gou gi zi olarak bilinir; Asya tıbbı tarihinde genel bir tonik olarak vücudun mükemmel bir şekilde korunmasına yardımcı olan bir meyve olarak bilinen bir besindir. Çin'de doğal olarak yetişen küçük meyveleri olan parlak turuncu-kırmızı bir çalıdır. Tadı yaban mersini ve kiraza yakındır. ‘Berry’ isminden de anlaşıldığı gibi çilekgiller ailesinden bir meyvedir.

Güçlü antioksidan özelliğinden dolayı, ömrü uzatmaya yardımcı olduğuna inanıldığı için Asya tıbbında nesillerdir kullanılmaktadır. Goji meyvelerinin kanıtlanmış bir toksisitesi yoktur. Fakat şüpheli ürünlerle kullanımında ve ilaç etkileşimlerine dikkatli olunmalıdır. Bir protein deposudur. 19 farklı amino asit, %13 protein, yüksek oranda beta-karoten, 21 iz mineral, çinko, demir, fosfor, B kompleksi, %8 E vitamini, zeaksantin, germanyum, karotenoidler, beta-sitosteroller ve çokça C vitamini içerir.

Bu meyve portakaldan daha fazla C vitamini, havuçtan daha fazla beta-karoten ve biftekten daha fazla demir vardır. Ancak herhangi bir besinden mucize beklemenin doğru olmadığını ve bu noktada goji berry ve tüm besin öğelerini dengeli bir şekilde almanın önemli olduğunu her zaman belirtmekte fayda var.

Goji meyveleri düşük glisemik indekse sahiptir. Goji meyveleri tüketimi, kilo alımı üzerinde büyük etkisi olabilecek nişastalı ve şekerli yiyeceklere olan ihtiyacı azaltabilir. Goji meyvelerinde bulunan "kromium" maddesi sayesinde kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Sağlıklı yaşlı erişkinlerde 90 günlük randomize kontrollü bir çalışmanın genel sonuçları; 90 gün boyunca günlük goji berry takviyesi alan bireylerde plazma zeaksantin ve antioksidan düzeylerinin arttığı belirlenmiştir.

Goji Berry;

  • Kolesterol, yüksek kan basıncı, ateş ve yaşa bağlı göz hastalıkları, kan şekerini düzenlemede,
  • Kanser hastalıklarında
  • Böbrek ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde,
  • Zihinsel rahatlığı ve sakinliği, hafızayı ve hatırlama fonksiyonlarının ve atletik performansı, mutluluk hormonlarını ve uyku kalitesinin düzenlenmesinde
  • Cildin güneşten zarar görmesini engellemede yardımcıdır.

100 gr yaş Goji Berry meyvesi - yaklaşık 83 Kcal

1 tepeleme tatlı kaşığı kuru Goji Berry meyvesi - yaklaşık 15-16 Kcal

 

Goji Berry sağlık için olumlu etkilere sahiptir, ancak mucizevi bir kilo kaybından söz edemeyiz. İnternette mucize bir besin olarak lanse edilse de pek çok kişinin düşündüğü gibi kilo vermeyde etkili bir katkısı yoktur ve bazı sitelerde bahsi geçen faydaları çoğunlukla pazarlama hileleri ve itibar edilmemesi gereken içeriklerdir. Lütfen Goji Berry veya herhangi bir "mucizevi kilo verme ürünü" için umutlanmayın. Hayal kırıklığı ve maddi kayıp yaşamanızı istemiyorum. Kilo vermenin tek yolu dengeli bir yaşam sürmek ve düzenli egzersiz yapmaktan geçiyor.

Zararları Nelerdir?

Goji meyveleri bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Varfarin (kan sulandırıcı) alırken goji meyvelerinden kaçınmak isteyebilirsiniz. Ayrıca bu goji meyvesi diyabet ilaçları ve tansiyon ilaçları ile etkileşime girebilir, bu nedenle önce doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır. Sağlıklı bireylerde normal miktarlarda goji berry tüketmek güvenlidir.

Goji Berry Nasıl Kullanılır ve Goji Berry Çayı Nasıl Yapılır?

  • Kullanımı kültüre göre değişir. Bu nedenle, tek bir doğru yoktur.
  • Goji meyvelerini çiğneyerek, çay, çorba, salata, müsli, kek ve kurabiye yaparak tüketebilirsiniz.
  • Ara öğün olarak protein kaynağı süt/yoğurt ile meyveli yoğurt (ilave şekersiz) olarak servis edebilirsiniz. Bu miktar günde 1 avuç geçmemelidir. Ara öğünlere bölün ve toplam yaklaşık 30-40 gr yiyin.
  • İş yerinde, okulda veya evde kuru meyve olarak yanınıza alıp 3-4 adet çiğ badem veya 2 tam ceviz ile tercih edebilirsiniz.
  • Metabolizmayı hızlandırmak için 3-4 goji meyvesini ılık suda ıslatın ve sabahları aç karnına, spordan önce veya ara öğünlerde için.
  • Her meyve gibi salatalara, keklere, bisküvilere sorunsuz bir şekilde ekleyebilirsiniz, dikkat etmeniz gereken tek şey porsiyon boyutudur.