Yaşam şekline, uyku düzenine ve en önemlisi de beslenmeye bağlı olarak kişilerin akşam geç saatlerde acıkması ve yemek yemeden uykuya dalamaması yaygın görülen bir sorundur. Akşam 9’dan sonra meydana gelen gece acıkması ve bunun neticesinde ağır ve sağlıksız gıdalar tüketmek birçok olumsuz durumu da beraberinde getirir. Bu acıkmaların ve geç saatlerde aşırı yemenin önüne geçmek için çeşitli önlemlerin alınması gerekir. Aksi durumda gece geç saatlerde bir şeyler yemek kilo almaya, uyku problemlerine ve sağlık sorunlarına yol açabilir.

Gece saati yeme alışkanlığı genellikle sıkıntı, yalnızlık veya depresyon gibi sebeplerden doğar. İnsanlar ayrıca alışkanlıklarından veya akşam saatleri bir şeylerle meşgul olmadıklarından dolayı gece yemeyi tercih edebiliyorlar. Bu etkenlerin çoğu duygusal olduğundan dolayı da yönelinen yiyecekler genelde hep rahatlatıcı yemekler oluyor. Bu da yağ ve kalori oranı yüsek, tuzlu (cips) veya tatlılar demek oluyor. Gece acıkmasının ve gece atıştırmasının önüne geçmek için öncellikle bu ihtiyaca sebep olan, bu isteğin altında yatan nedenlerin anlaşılması gerekir. Daha sonra bu nedenler ele alınarak, durumu gidermeye yönelik adımlar atılabilir ve sağlıklı seçimler yapılabilir.

1) Akşam Yemeğinde Yeterli Besin Almamak

Gece acıkmasının en önemli nedeni akşam yemeğinde yeterli besini almamaktır. Dengeli bir akşam yemeği, sabaha kadar ihtiyaç duyacağınız besinleri sağlamalıdır. Akşam yemeğini atlamak ya da yetersiz beslenmek gece saat 9 veya 10’dan sonra karnınızın acıkmasına yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için akşam yemeklerinde protein, yağ ve karbonhidrattan oluşan dengeli bir öğün tüketilmelidir. Sıvı tüketimi atlanmamalıdır ve yeterli beslenmek, çok beslenmek ile karıştırılmamalıdır.

2) Alışkanlık

Özellikle öğrencilik dönemlerinde gece geç saatlere kadar oturmak gece atıştırmalarını alışkanlık haline getirebilir. Eğer sırf vücudunuz buna alışık olduğu için gece yiyorsanız, akşam yemeğinden sonra mutfağı kapatmaya çalışın. Yemekleri sadece mutfakta saklayın ve akşam yemeğinden sonra mutfağın ve yemek odasının ışıklarını kapayın. Kahvaltıya kadar oraya dönmeme kararı alın ve gecenin kalanını evin başka bir bölümünde geçirin.

3) Stres

Stres kaynaklı yeme, birçok kişinin yaşadığı sorunlar arasında yer alır. İş yerinde ya da aile içinde yaşanan stres nedeniyle gece geç saatte bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz. Birçok durumda bu atıştırmalıklar dondurma, cips, çikolata gibi sağlıksız besinlerden meydana gelir. Kaygılıysanız derin nefes alarak rahatlamayı veya banyo yapmayı deneyın. Yemek haricinde kendinizi iyi hissettirecek şeyler bulmaya çalışın.

Eğer cips, kurabiye, çikolata gibi yiyeceklerin görüntüsü sizi baştan çıkarıyorsa göz önünde bu tip yiyecekler bulundurmayın. Mutfağa sağlıklı atıştırma malzemelerı depolayın. Ama aynı zamanda vucudunuzu dinlemeyi unutmayın.

Gerçekten açsanız, gece ufak bir şey atıştırmanın sakıncası yok. Eğer gece acıkmasının önüne geçemiyorsanız sağlıklı gıdaları tercih ederek aldığınız kalori miktarını azaltabilirsiniz.